Folosirea formularului F4105 și când este depus acesta

Dacă ai o firmă care folosește o casă de marcat cu jurnal electronic, atunci cu siguranță știi că există obligativitatea depunerii unor formulare care țin de acestea. Practic, aceasta este regula fiscală la nivel național, pe care orice operator economic trebuie să o respecte. Unul dintre cele mai importante formulare pe care operatorii economici trebuie să le depună este F4105. Acest formular vizează notificarea către organele abilitate a unor situații care țin de funcționarea caselor de marcat sau de incapacitatea de utilizare a acestora. Află din acest material tot ce trebuie să știi despre folosirea formularului F4105 și despre cum și când trebuie depus acesta.

Ce este formularul F4105?

Conform ANAF, referirea la Formularul F4105 este ”Notificare privind situația aparatului de marcat electronic fiscal” (https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4105.html).

În cazul formularului F4105 este necesară notificarea cu privire la următoarele situații în care se regăsesc casele de marcat electronice:

  • schimbarea locației de utilizare a AMEF, în funcție de punctele de lucru pe care le deține operatorul economic. Este nevoie de notificarea organului competent cu privire la schimbarea de locație în termen de 5 zile de la producerea modificării;
  • situații de furt a aparatului de marcat electronic fiscal;
  • situații de pierdere sau de deteriorare a casei de marcat (sau alte tipuri de înstrăinare a acestuia);
  • situații care vizează închiderea punctului de lucru în care figura dispozitivul electronic de marcat;
  • situații ce vizează sistarea activității unui operator economic: dizolvarea firmei, lichidare etc. În oricare dintre aceste cazuri este necesară depunerea formularului F4105 cu privire la notificarea organelor competente cu privire la situația aparatului de marcat electronic fiscal.

Când trebuie depus formularul F 4105?

Conform specificațiilor Agenției Naționale de Administrare Fiscală, formularul F4105 trebuie să fie depus în termen de maxim 5 (cinci) zile de la data apariției oricăreia dintre situațiile expuse anterior. Este important de reținut faptul că nedepunerea în termen a notificării prin formularul F4105 constituie contravenție și se sancționează în conformitate cu prevederile legale.

Formularul poate fi transmis și prin mijloace electronice de depunere, însă este necesară folosirea semnăturii digitale a reprezentantului legal al firmei. 

Desfășurarea unei activități economice presupune o investiție mare de resurse, iar acest lucru poate fi o povară, mai ales pentru antreprenorii aflați la început de drum. Este importantă deschiderea unui cont în SPV- spațiul virtual privat pentru a vedea eventuale notificări și pentru a înțelege mai bine care sunt cerințele pe care trebuie să le îndeplinească operatorul economic. Nu uita să te documentezi și pe site-urile autorităților competente deoarece poți găsi și aici date la zi cu privire la obligații ale operatorilor.

În același timp alege să apelezi la specialiști în contabilitate care să te ajute să depui la timp formularele, în concordanță cu cerințele și normele actuale, pentru ca afacerea ta să se dezvolte armonios, fără grija elementelor birocratice.