Începând de anul viitor, nu vom putea să plătim cu cash mai mult de 5.000 de lei, urmând ca din 2025 acest plafon să coboare la 2.500 de lei. Mai mult decât atât, de anul viitor firmele nu au voie să încheie o zi cu mai mult de 50.000 de lei cash în casă. Dacă suma este mai mare, autoritățile pot reține 25% din sumă.
Modificările fiscale asumate de Guvern impun un plafon al plăților cash pe care le pot face persoanele fizice către comercianți: pentru sumele mai mari de 5.000 de lei, românii vor fi nevoiți să folosească cardul. Această măsură are ca scop reducerea evaziunii fiscale pentru a suplimenta sumele care intră în bugetul de stat.
„Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025”
Noul articol prevede ca sumele în numerar aflate în casieria firmelor nu vor putea depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 de lei.
„Nerespectarea prevederilor constituie contravenții și se sancționează cu amendă de 25% din suma încasată/plătită, respectiv deținută în casierie, care depășește plafonul stabilit de prezentul capitol pentru fiecare tip de operațiune, dar nu mai puțin de 500 lei”, conform modificărilor fiscale, firmele vor putea să facă plăți cash între ele de maxim 1.000 de lei pe zi.
Dacă ești operator economic, PFA sau orice altă categorie autorizată, care emite facturi, atunci va trebui să limitezi plățile cash către alt agent economic la cel mult 1.000 de lei pe zi, respectiv 2.000 de lei pe zi în magazinele cash&carry.
„(1) Prin excepție de la prevederile art. 1 alin. (1) se pot efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în următoarele condiții: a) încasări de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană; b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry, care sunt organizate și funcționează în baza legislației în vigoare, de la persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), în limita unui plafon zilnic de 2.000 lei de la o persoană”, se mai arată în pachetul de modificări.
Ca să eviți posibilele amenzi, cât și adaptarea la noile reglementări legislative în timp util, evitând aglomerările și listele de așteptare, îți recomandăm să te pregătești din timp și să îți alegi cu grijă partenerul de plăți și echipamente cel mai potrivit nevoilor tale. Danubius este unul dintre cei mai importanți furnizori de echipamente fiscale de pe piața din România, dar și de echipamente bancare și servicii de plată.
Dacă te înrolezi în serviciul de plată Datecs Pay, vei beneficia de comisioane transparente, echipamente Datecs compatibile cu casele de marcat Datecs deja utilizate, cât și de service și mentenanță prin experții Danubius cu care ești deja obișnuit!
Îți recomandăm să ceri o ofertă personalizată specialiștilor Datecs, completând formularul de mai jos.