Atunci când deții o afacere, este foarte important să fii la curent cu toate noutățile din domeniul financiar-contabil, mai ales în cazul informațiilor care îți pot afecta direct activitatea. Uneori poate fi dificil să ții pasul cu toate reglementările, mai ales câtă vreme ca administrator este nevoie să te ocupi, în paralel și de dezvoltarea companiei tale.
Unele dintre cele mai comune probleme sau situații ce pot apărea pentru administratori sunt în general legate de acte, cu accent pe depunerea, nedepunerea la timp sau lipsa depunerii formularelor speciale care țin de particularitățile afacerii. Un astfel de caz, despre care vom discuta în acest material, ține de formularul F4109 și de nedepunerea acestuia în situațiile legale cerute.
Ce este formularul F4109?
Formularul F4109 este o declaraţie privind aparatele de marcat electronice fiscale (AMEF) neutilizate , prin care operatorii economici trebuie să notifice organul fiscal că dețin o casă de marcat neutilizată. Practic, acest formular nu face altceva decât să explice lipsa utilizării casei de marcat pentru care nu se trimit date în perioadele de raportare către organele fiscale.
Casele de marcat electronice sunt conectate la Sistemul Informatic Național de Supraveghere, iar în cazul utilizării acestora, administratorii ar trebui să raporteze în perioadele dedicate datele conform bonurilor fiscale. Atunci când o casă de marcat nu înregistrează date, acest lucru ar trebui notificat către organele competente, tocmai prin formularul F4109.
Termenul până la care se poate depune formularul F4109 este ziua imediat următoare încetării/ suspendării activității, iar depunerea se poate face prin mijloace electronice de depunere la distanță a documentelor fiscale.
Ar trebui știut de asemenea că acest formular poate fi depus și de către reprezentanți ai firmei de contabilitate, mai ales dacă aceștia sunt delegați să poată opera cu acest tip de documente.
Cine trimite notificări cu privire la depunerea formularului F4109?
Din ce în ce mai multe companii și administratori primesc pe mail sau în SPV (spațiul virtual privat) notificări cu privire la nedepunerea formularului de neutilizare a caselor de marcat electronice. În unele situații administratorii consideră că defiscalizarea este suficientă pentru a nu mai fi nevoie de alte raportări la organele fiscale, însă atâta timp cât, ca operator economic, ai o casă de marcat, ai încă obligația de a depune formularul F4109.
Atunci când nu știi exact despre ce este vorba, poate fi ușor să intri în panică, însă este important să te documentezi și să discuți cu reprezentanții firmei de contabilitate cu privire la aceste cerințe și la obligațiile pe care le ai, ca și contribuabil.
De asemenea, este important să te documentezi doar din surse sigure, cum ar fi portalele economice autorizate și, desigur, site-uri precum ANAF (Agenția Națională de Administrare Fiscală).
Ce sancțiuni pot fi primite pentru nedepunerea formularului F4109?
Neutilizarea caselor de marcat electronice trebuie declarată, acest proces fiind obligatoriu pentru operatorii economici. Nedepunerea formularului F4109 aduce cu sine mai întâi notificarea, iar mai apoi sancțiuni precum amendă de la 12.000 lei la 14.000 lei pentru persoanele juridice ce fac parte din categoria contribuabililor mijlocii şi mari şi cu amendă de la 2.000 lei la 3.500 lei, pentru alte tipuri de persoane juridice.
Prin completarea formularului F4109 și depunerea acestuia la autoritățile fiscale competente, contribuabilii notifică că nu utilizează case de marcat electronice fiscale și că respectă cerințele legale în ceea ce privește evidența fiscală. Este așadar important să nu pierzi din vedere aceste aspecte pentru a-ți putea continua activitatea economică în acord cu cerințele organelor fiscale, fără grija unor eventuale sancțiuni sau notificări din partea acestora.
[1] https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/4109.html